Wat maakt Eid al Adha zo bijzonder?

Stelt u zich eens voor dat u, temidden van de drukke wereld waarin we leven, een moment heeft om echt stil te staan bij wat u met anderen deelt. Eid al Adha is precies zo’n moment. Dit feest wordt door miljoenen mensen wereldwijd gevierd en staat in het teken van gedeelde waarden zoals vertrouwen, opoffering en verbondenheid. Vaak noemen we het ook wel het ‘offerfeest,’ omdat het verwijst naar het verhaal van profeet Ibrahim (Abraham) die bereid was zijn zoon te offeren. Uiteindelijk kwam het zover niet, maar de les over toewijding en dankbaarheid blijft tot op de dag van vandaag actueel.

De rol van samen delen

Hoewel er bij eid al adha traditiegetrouw een dier (zoals een schaap of geit) wordt geslacht, is het achterliggende idee veel breder dan simpelweg een ritueel. Het gaat om delen met anderen en beseffen dat we niet alleen voor onszelf leven. U merkt dat bijvoorbeeld wanneer mensen een deel van het vlees verdelen onder familie, vrienden en mensen die het minder breed hebben. Zo wordt het niet alleen een feest voor uzelf, maar doet u anderen ook een plezier. In feite is dit een ultieme kans om te laten zien dat niemand er alleen voor hoeft te staan.

Een dag van verbinding

Wat eid al adha zo krachtig maakt, is de nadruk op saamhorigheid. U zou kunnen denken aan familiebezoek, uitgebreide maaltijden en gezelligheid met vrienden. Maar het gaat ook om verbinding met de bredere gemeenschap. Misschien nodigt u uw buurvrouw uit voor een kop thee en iets lekkers of staat u open voor een gesprek met iemand die u niet kent. Juist door op deze dag uw hart en huis open te stellen, bouwt u bruggen met anderen ongeacht achtergrond of geloof. Zo wordt Eid al Adha een moment van echte ontmoeting, iets waar we in onze diverse samenleving allemaal behoefte aan hebben.

Een multigenerationele moslimfamilie viert Eid al-Adha in een warme woonkamer met traditionele gerechten en zachte verlichting

Rituelen en tradities

Op de dag van eid al adha gaan veel mensen eerst naar de moskee voor een speciaal gebed. Daarna keert men huiswaarts of naar familie om samen te eten, het offer te voltrekken en met elkaar te vieren. Dit kan inhouden dat er een schaap, geit of koe wordt geslacht, waarvan het vlees vervolgens in drie delen wordt verdeeld: een deel voor uzelf, een deel voor familie en vrienden en een deel voor de armen. Het is een manier om dankbaarheid te tonen en anderen te laten meedelen in de zegeningen. Zeker in een land als Nederland, waar we zo veel culturen kennen, is het mooi om te zien hoe deze tradities mensen bijeenbrengen.

Veel meer dan alleen een feestmaaltijd

Van buitenaf lijkt eid al adha misschien een feest dat vooral draait om eten, net als bij veel andere feestdagen. En laten we eerlijk zijn: lekker eten is altijd een belangrijk onderdeel van samenkomen. Toch zit er een diepere laag onder. Dit feest herinnert u eraan wat echt waardevol is in het leven: uw band met God, met uw familie, vrienden en de samenleving. Door te delen en te geven, beseft u weer dat uw overvloed geen vanzelfsprekendheid is. Het offer in verhaalvorm staat symbool voor vertrouwen in iets dat groter is dan uzelf, en voor de bereidheid om te delen wat u heeft.

Hoe u kunt meedoen, ongeacht uw achtergrond

Misschien viert u zelf geen eid al adha, maar wilt u toch een glimp opvangen van dit warme feest. Dan kan het heel eenvoudig zijn om een vriend, collega of buurman die wel viert, te vragen hoe ze deze dag beleven. Vaak zult u merken dat mensen u met open armen ontvangen, of misschien wel uitnodigen om te komen eten. Zo krijgt u de kans om van dichtbij mee te maken wat er wordt gevierd en waarom. Ook kunt u er zelf voor kiezen om in deze periode iets extra’s te doen voor een goed doel, juist om in de geest van het delen te handelen.

Liefdadigheid in de praktijk

Eigenlijk is eid al adha een ideale gelegenheid om eens stil te staan bij liefdadigheid. In veel moslimgemeenschappen worden er rond deze tijd extra giften verzameld of initiatieven gestart om bijvoorbeeld voedselpakketten aan minderbedeelden uit te delen. U kunt zo’n project steunen met een financiële bijdrage of door uw tijd te doneren. Dat kan variëren van het uitpakken van dozen tot het koken van maaltijden. Zo geeft u letterlijk en figuurlijk kleur aan het feest en versterkt u de band met de mensen om u heen. U zult zien dat zoiets niet alleen de ander, maar ook uzelf veel voldoening geeft.

Eid in een Nederland van vele culturen

Het mooie van leven in een multicultureel land als Nederland is dat feesten als eid al adha langzaam bekender worden in brede lagen van de samenleving. Scholen organiseren soms workshops of lessen over de achtergrond van islamitische feestdagen, supermarkten passen hun assortiment aan en gemeenten staan vaker open voor feesten in de openbare ruimte. Zo groeit het begrip, en kunnen ook mensen die geen islamitische achtergrond hebben meegenieten van de sfeer. Dat betekent niet dat iedereen het feest op dezelfde manier viert, maar de kern van respect en solidariteit blijft overal overeind.

Groeien in uw geloof en in uw relaties

Misschien ziet u eid al adha vooral als een religieus moment, bedoeld voor gebed en bezinning. Tegelijk is het een gelegenheid om uw relaties nieuw leven in te blazen. Denk aan vrienden die u lang niet heeft gesproken, of aan familieleden met wie u meer tijd wilt doorbrengen. Dit feest dwingt u als het ware om na te denken: wie in uw omgeving kunt u iets geven, een luisterend oor, een helpende hand of simpelweg uw aanwezigheid? Zo wordt de dag niet alleen een verplicht nummertje, maar een oprecht en warm samenzijn waar iedereen beter van wordt

Geniet en deel de ervaring

Of u nu al jaren eid al adha viert of er dit jaar voor het eerst actief bij stilstaat, het feest nodigt uit tot delen. Delen van eten, van tijd en van begrip. Waar het uiteindelijk om draait, is dat u even stilstaat bij wat u heeft en wat u daarvan kunt weggeven. En dat kan op veel verschillende manieren, van het doneren van vlees aan goede doelen tot het simpelweg uitnodigen van een buur die alleen woont. Dit feest is de gelegenheid om te laten zien dat u elkaar niet alleen aan tafel, maar ook in het leven kunt ontmoeten.

Logo
Privacy Overview

This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.